Ex=problem?

Hej finisar! Allt väl? Själv har jag varit riktigt seg idag, trots det fina vädret. Trött, yr, ont i ryggen… :-( Och där slutar mitt gnällande.

Funderade lite innan på det här med att vara vän med ett ex. I teorin ska det ju gå hur bra som helst, men i praktiken blir det ofta problem. Det är i alla fall vad “folk” säger. Själv är jag nära vän med ett ex och tycker att det funkar hur bra som helst. Det finns såklart vissa förutsättningar för att det ska fungera. Den viktigaste är då kanske att man inte har några känslor kvar för varandra, annat än vänskap. Lyckas man med det så kan det bli en lång och fin vänskap, ingen känner ju dig så väl som exet. Just det tycker jag är riktigt bra mellan mig och min vän-ex, eller vad man nu ska kalla honom. Han vet vad jag kommer att säga innan jag ens har öppnat munnen och känner av riktigt bra om jag är glad, nere eller arg, utan att jag behöver förklara.

En annan viktig förutsättning är att man har gjort slut på ett “bra” sätt. Med det menar jag att det inte finns en massa ilska, förakt och sorg kvar. Av privata skäl kommer jag inte att gå in på varför det tog slut mellan mig och vän-exet, men kan säga att det var helt odramatiskt och gick gradvis över i vänskap.

En tredje förutsättning kan vara att man redan har en bra grund att bygga på, det vill säga att man var bra vänner från början, innan man blev tillsammans. I mitt fall hade jag känt honom i flera år innan vi blev tillsammans.

Svartsjuka kan komma in i bilden trots att man inte längre är kär i personen. Då menar jag att man är så van att ha honom/henne för sig själv att man känner sig försummad eller svartsjuk när exet träffar någon ny. Det är då viktigt att identifiera vad för sorts svarsjuka det rör sig om. Går det riktigt djupt så kanske man fortfarande har känslor kvar för personen, och då kanske man bör fundera på att, åtminstone för ett tag, inte umgås med exet.

Själv ser jag bara positiva sidor med att ha honom som vän. Visst, det var lite konstigt i början när vi båda började dejta andra, men vi kom över det. Nu funkar det hur bra som helst. De flesta exen tappar man ju kontakten med förr eller senare, och träffar kanske bara då och då i stan när man springer på varandra. Sen finns det såklart ex som man avskyr av hela sitt hjärta och inte kan fatta vad man såg hos mänskan till att börja med. Som tur är har jag bara en sådan.

Vad tycker ni? Kan man vara vän med ett ex?

Måste äta något nu, och skriver eventuellt mer senare, om jag inte somnar tidigt. Annars får ni ha en fin kväll/natt.

 

Jag, tidigare idag. Om jag ser ut att ha svalt en kvast så är det för att jag har sjukt ont i ryggen.

Instagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>