Fördomar och kulturkrockar

Jag har alltid betraktat mig själv som en fördomsfri person. Har jag dömt någon så har jag alltid baserat mina åsikter på personens personlighet och karaktär, och inte dennes nationalitet, ålder, utseende, sexuella preferenser eller liknande. Men vad händer om man med tiden, på grund av personliga erfarenheter och upplevelser, börjar känna att man ändå, trots allt, har fått vissa fördomar som inte fanns där innan? Jag vill ju inte ha fördomar och jag vill ju alltid tro det bästa om alla. Och det sista jag vill är att döma någon på grund av dennes ursprung (nationalitet). Men vad händer om dessa fördomar cementeras efter att jag har levt så nära en specifik kultur (nationalitet) en längre tid?

Jag har tidigare berättat om ett väldigt destruktivt förhållande som jag var i, där det förekom misshandel, både verbal och fysisk, otrohet, lögner och allt annat dåligt som du bara kan tänka dig. Detta kan du läsa om här, här, här och här. Detta har säkerligen påverkat hur jag tänker, men hur ska jag tänka om jag hela tiden har fått uppleva och se saker som inte bevisar motsatsen?

Jag är medveten om att man inte bör generalisera, och att det i varje kultur finns både bra och dåliga människor. Och jag är medveten om att jag på grund av mina personliga upplevelser med en man inte borde döma ut en hel nationalitet. Men det är just det som är grejen… det är ju inte bara på grund av honom som mina åsikter har ändrats.

När jag träffade honom hade jag inga fördomar, jag var öppen och fascinerad. Men hur ska man tänka när inte bara han, utan 99 % av alla hans vänner var likadana som han? Det fanns många, många tillfällen då jag både såg och hörde saker. Vid ett tillfälle kom en ung kille (16 år) hem till oss och var jätteledsen. Hans pappa var vän till min dåvarande och från samma land. Hans son var i alla fall upprörd för han hade sett hur hans far hade misshandlat hans mor, och han hade försökt komma emellan och skydda henne. Vid ett annat tilfälle fick en annan av min ex vänner komma och bo hos oss en vecka efter att hans fru hade slängt ut honom. Hon hade kommit på honom när han låg med hennes dotter (d.v.s. hans egen styvdotter). Efter en vecka, då frugan hade lugnat ner sig, tog hon tillbaka honom. Vid ett annat tillfälle blev en annan av min ex vänner tagen av polisen för misshandel av sin fru. Listan kan göras lång på allt jag fick vara med om, och veta. Många av min ex vänner var gifta eller sambos men var ändå ute och festade och låg med tjejer, som oftast var betydligt yngre än vad de var (nästan så unga att det är obehagligt att tänka på – vi pratar om 35 åriga män som låg med 16 åriga tjejer). Många av dem ljög om sin ålder när de träffade de här tjejerna (det gjorde även min ex, även om han försökte skoja bort det hela när jag frågade honom om det en bit in i förhållandet). Flera av hans vänner tog hem de här tjejerna till oss och sov över hos oss efter att de hade varit ute och festat, utan att deras fruar visste om det. Jag blev tillsagd att det inte var min sak och att jag inte borde lägga mig i. Jag kommer ihåg en nyårsafton när min ex tappade humöret och gjorde mig riktigt illa (vi pratar blått öga och sprucken läpp) på en nyårsfest som vi var på. Flera av hans vänner såg mig helt sönderslagen och jag kommer speciellt ihåg hur en av dem sa, irriterat: “Men va fan! Inte här på festen bland alla! Få hem henne!” Som om själva faktumet att han hade slagit mig inte spelade någon roll.

Hur kan man inte få fördomar när detta var ett så pass accepterat beteende av dem, bland dem? När de här dåliga männen kom från samma land? Männen lever så, kvinnorna accepterar det. Jag är som sagt medveten om att det säkerligen finns många bra män från hans land också, män som behandlar kvinnor och barn med respekt. Men jag har fått motsatsen slängd i ansiktet om och om igen, alltför många gånger för att våga ta risken igen.

Instagram

14 Responses to Fördomar och kulturkrockar

 • God morgon o tack för din kommentar, den där skaldjurspastan var AMAZING!

  Kul att du lämnade en kommentar så att jag hittade till din blogg, riktigt välformulerat och roligt skrivet (trots även allvarligare ämnen) och jag skrattade igenkännande när jag såg din gröna växt som… ja, inte är så grön längre :-)
  Är precis likadan och konstigt nog får jag heller aldrig vattna vänner eller släktingars blommor!

  Ha en mysig fredag!
  /Josefin – mrsjossie.blogg.se

  • Tack, vad snällt. Så glad jag blev nu :-)
   Haha, ja… jag och växter alltså… det funkar bara inte.
   En läsare tipsade om näringspinnar? Något man kanske borde prova?
   Ha en jättefin kväll :-)

 • Jag håller med dig, inte lätt att tänka om ibland!

  sv. Tack!
  Livia föddes med ett väldigt ovanligt och allvarligt hjärtfel samt en kromosomavvikelse, båda i kombination är inte så bra när det gäller att äta och gå upp i vikt. Så nu har hon fått sin knapp så nu hoppas vi det vänder! =)

  • Det hoppas jag också, hon verkar vara en stark liten tös :-)
   Hoppas det vänder till det bättre, och ta hand om er.
   Ha en jättefin kväll.

 • Hej! Jag har en tävling på min blogg där du kan vinna jätte fina armband från Liwa Style.

 • Jätteintressant inlägg! Har stött på just de här funderingarna förr. Har många vänner som gjort utlandstjänst, åkt iväg som öppensinnade och fördomsfria och kommit hem som, ja rasister ärligt talat. Otäckt, men som du säger är det ju svårt att vara fördomsfri när man gång på gång blir “överbevisad”.
  Tror jag hittills är ganska fördomsfri… Undantaget skulle väl vara mot hantverkare då :)
  Tur att du tog dig ur ditt destruktiva förhållande.

  Mvh Linda

  • Tack! :-)
   Ja, det är en svår balansgång. Man vill ju så gärna vara fördomsfri och öppensinnad, men det kan vara svårt ibland. Det lär ju alltid finnas kulturella skillnader och det är i viss mån det som gör det så underbart att resa och uppleva olika kulturer. Men när det handlar om moral och respekt för andra människor så tycker man ändå att det borde finnas vissa grundläggande “regler” eller vad man nu ska kalla det, inom alla kulturer. Svårt att förbli fördomsfri annars.
   Haha!!! Samma här, hantverkare ska vi inte ens gå in på :-)
   Ha en jättefin helg.
   // Tina

 • Sv: kul att du hittade min blogg! Du kan allt tro att vi har en låång teckning hängandes här
  Hemma nu, haha!

  Jätteintressesant inlägg du har! Har haft själv haft liknande tankar och kan hålla med om att det svårt att ändra inställning/tankar gällande det. Själv är jag väldigt reserverad…
  Jag kommer absolut följa din blogg hädanefter! :)

  Hälsningar,
  Evelina

  • Tack så mycket :-)
   Ja, det är svårt, det där. Som jag svarade till en annan läsare: jag är ganska öppen för andra kulturer och visst finns det skillnader, och ska finnas skillnader mellan kulturer, det är ju det som gör det så spännande att lära känna andra kulturer. Men när det handlar om att folk kränks och att man inte vissa respekt, då är det en helt annan sak.
   Ha en fin helg!
   // Tina

 • Superintressant inlägg och välskriven text! Och superbra att du inte stannade i det förhållandet (läste dina andra inlägg om samma ämne).

  I vilket fall som helst så är jag mycket nyfiken på att höra vilket land det är du pratar om, då jag rör mig bland och känner en del folk som beter sig JUST såhär, men jag förstår att du inte vill skriva ut det öppet. Dock skulle jag bli jätte tacksam om du ville skicka mig ett mail med det aktuella landet.

  Tack på förhand! :)

  • Tackar, det uppskattas :-) Kul att du hittade hit.
   Jag mailar dig, vill helst inte skriva här.
   Ha en fin kväll!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>